هر خانه ای ممکن است نیاز به تعمیر داشته باشد ، اما اگر مستاجر هستید باید بدانید که هزینه این تعمیرات با صاحب خانه یا مستاجر است.
ماده ۴۸۶ قانون مدنی تصریح می کند که «تعمیرات و کلیه مخارجی که درعین مستأجره برای امکان انتفاع از آن لازم است به عهده مالک است مگر آنکه شرط خلاف شده یا عرف بلد بر خلاف آن جاری باشد و همچنین است آلات و ادواتی که برای امکان انتفاع از عین مستأجره لازم میباشد.»
بنابراین ، در هر مورد برای تعیین پرداخت کننده هزینه ها ، باید ابتدا به قرارداد و سپس به عرف محل رجوع کرد. در صورتی که در موردی خاص ، قرارداد تعیین تکلیف نکرده وعرف و رویه ای مشخص نیز وجود نداشته باشد ، مخارجی که برای «امکان استفاده» از مورد اجاره ضروری است با موجر است.
مخارجی که برای «استفاده بهتر» از مورد اجاره هزینه می شود ، بر عهده مستأجر است. به عنوان مثال پرداخت هزینه تعمیر ترکیدگی لولهها با موجر و پرداخت هزینه نصب آنتن گیرنده شبکه های دیجیتال با مستأجر است.
مستأجر در صورتی می تواند هزینه تعمیرات و تغییرات انجام شده در مورد اجاره را از موجر مطالبه کند که این تعمیرات با اجازه موجر انجام شده باشد.
به علاوه «اگر در مدت اجاره در عین مستأجره تعمیراتی ضروری باشد که تأخیر در آن موجب ضرر موجر می شود ، مستأجر نمی تواند مانع اینگونه تعمیرات شود اگر چه در مدت تمام یا قسمتی از زمان تعمیر نتواند از عین مستأجره کلاً یا بعضاً استفاده کند.»
مثلاً مستأجر نمی تواند به این بهانه که یک ماه بیشتر به پایان مدت قرارداد اجاره باقی نمانده و وی قصد تخلیه دارد ، مانع تعمیر ترکیدگی لولهها شود.
البته در چنین حالتی مستأجر می تواند قرارداد را نسبت به مدت باقی مانده فسخ کند.
موجر نیز نمی تواند در مدت اجاره بدون موافقت مستأجر درعین مستأجره تعمیرات غیرضروری انجام دهد یا تغییراتی دهد که با مقصود مستأجر از اجاره منافات داشته باشد.
مثلاً حتی در صورتی که مجوزهای لازم را گرفته باشد ، نمی تواند برای تبدیل پارکینگ به مغازه ، درپارکینگ را با کرکره مغازه تعویض کند.
.
منابع:
.https://delta.ir