اجاره مغازه و ملک تجاری

« راهنما و دانستنی‌ها »

مغازه یک ملک تجاری محسوب می‌شود و اجاره‌ ملک‌ تجاری با اجاره‌ی ملک‌های مسکونی تفاوت دارند. این تفاوت در درجه‌ی اول به خاطر کاربری ملک تجاری است که به نوبه‌ی خود بر روی مبلغ اجاره هم تأثیر دارد. همچنین منطقه‌ی جغرافیایی که مغازه در آن قرار دارد از اهمیت زیادی برخوردار است؛ در حالی که ممکن است این مورد برای اجاره‌ی ملک‌های مسکونی چندان مهم نباشد. در ادامه هرکدام از این موارد را توضیح خواهیم داد:

.

⇠  کاربری

یک ملک تجاری انواع مختلفی از کاربری‌ها را ممکن است داشته باشد. برای مثال یک مغازه ممکن است به منظور تأسیس یک فروشگاه پوشاک اجاره شود و یا اینکه بعنوان داروخانه از آن استفاده شود. کاربری‌های دیگری مانند رستوران، مکانیکی، سوپرمارکت، فست فود و… نیز وجود دارند که به طور طبیعی جزو عوامل تعیین‌کننده برای اجاره محسوب می‌شوند. کاربری ملک تجاری یکی از مهم‌ترین مواردی است که سایر موارد مربوط به اجاره‌ مغازه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به عبارت دیگر هم منطقه‌ی جغرافیایی، هم متراژ و هم هزینه‌ی اجاره همگی در درجه‌ی اول به نوع کاربری بستگی دارند.

.

⇠ منطقه جغرافیایی

باید دانست که هدف از تأسیس مغازه‌های تجاری تأمین نیازهای زندگی افراد جامعه است. اما این مسئله دلیلی بر آن نیست که هر مغازه‌ای در هر منطقه‌ای می‌تواند فروش موفقی داشته باشد. ممکن است شما بدنبال اجاره یک مغازه برای فروش میوه و تره بار باشید؛ در این صورت در هر منطقه‌ای که مغازه‌ی خود را دایر کنید، احتمالاً فروش خوبی خواهید داشت؛ زیرا میوه‌ها و سبزی‌ها جزو نیازهای روزانه‌ی تمام افراد جامعه محسوب می‌شوند و همه‌ی خانه‌های یک محل از شما خرید می‌کنند. اما اگر هدف شما از اجاره مغازه، برای مثال ایجاد یک فروشگاه لوازم خانگی باشد، در این صورت باید مغازه‌تان را در یک مکان پر رفت و آمد در مرکز شهر در نظر بگیرید تا هم برای دیگران شناخته شوید و هم افراد زیادی از مناطق مختلف شهر به شما مراجعه کنند؛ زیرا نوع خرید لوازم خانگی به گونه‌ای است که ممکن است هر چند هفته یا هرچند ماه یکبار خانواده‌ای قصد خرید از این دست محصولات داشته باشد.

.

⇠ متراژ مغازه

اگر یک فروشنده‌ی عادی و خرده فروش هستید، معمولاً مغازه‌هایی با متراژ کم کارتان را راه می‌اندازد. اما اگر قصد ایجاد یک مرکز فروش، رستوران بزرگ یا فروشگاه لوازم خانگی دارید، باید بدنبال مغازه‌های بزرگ باشید. بعضی از افراد برای آن که اجاره‌ی کمتری بپردازند، ابعاد مغازه‌ی خود را کوچک‌تر انتخاب می‌کنند و در عوض اجناس اضافی خود را در یک مکان دیگر بعنوان انباری نگه می‌دارند. از آنجایی که هزینه‌ی اجاره‌ی انباری نسبت به مغازه کمتر است، در هزینه‌ها صرفه‌جویی خواهد شد. معمولاً هرچه شهرها بزرگ‌تر باشند، متراژ مغازه‌های تجاری در مراکز خرید نیز بزرگ‌تر خواهد بود. برای مثال اجاره مغازه در تهران برای فروش تجهیزات مبلمان نسبت به یک شهر کوچک نیاز به مکانی با ابعاد بزرگ‌تر دارد؛ زیرا تعداد مراجعه‌کنندگان در یک زمان معین بسیار بیشتر است.

.

سه نکته‌ی مهم که در هنگام عقد قرارداد اجاره مغازه باید به آن‌ها توجه کنید:

۱- مدت قرارداد

در قرارداد اجاره مغازه حتماً باید از ابتدا به مدت زمان قرارداد توجه کنید. اگر کسب و کار شما دارای یک برند است و قرار است با این برند مطرح شوید، باید به فکر یک جای بلندمدت باشید؛ زیرا با تغییر مکان درصد زیادی از مشتریان قبلی خود را از دست خواهید داد و ممکن است تحمل ضررهای جبران‌ناپذیری شوید. این مسئله برای اجاره مغازه در تهران و شهرهای بزرگ اهمیت بیشتری دارد و لازم است که موجر را از قبل در جریان زمان موردنظر خود قرار دهید.

 

۲- شرایط کار

حتماً قبل از بستن قرارداد اجاره مغازه صاحب ملک را از جزییات دقیق شرایط کار و نوع اجناسی که می‌خواهید بفروشید، مطلع کنید. ممکن است صاحب ملک حساسیت‌های ویژه‌ای داشته باشد و مغازه‌اش را تنها برای برخی از کاربری‌ها اجاره دهد. شغل‌هایی مانند رستوران و فست فود آلودگی‌های خود را دارند و از قبل مؤجر را در جریان این موضوع قرار دهید تا بعداً در حین مدت اجاره با مشکلی مواجه نشوید

 

۳- مبلغ اجاره

یک اشتباه بزرگ برخی صاحبان کسب و کارها این است که با حداکثر بودجه‌ای که می‌توانند بپردازند، قرارداد را تنظیم می‌کنند تا بتوانند بهترین مغازه‌ی مورد نظر را اجاره کنند. اما باید دانست که معمولاً هر سال و با تمدید قرارداد اجاره، مبلغ اجاره افزایش خواهد یافت و اگر شما در دوره‌ی اول قرارداد تمام توان مالی خود را بکار گیرید، در دوره‌های بعدی با مشکل مواجه خواهید شد. بنابراین بهتر است بر روی مبلغی توافق کنید که در دوره‌های بعد در صورت افزایش اجاره بها، بتوانید آن را بپردازید.

.

9 نکته مهم در تنظیم قرارداد اجاره مغازه :

⇠ در قرارداد اجاره مغازه ، باید حتما مدت زمان اجاره مغازه ، شامل تاریخ دقیق آغاز و اتمام مدت آن ، تعیین شود.

⇠ قولنامه اجاره مغازه باید در دو نسخه تنظیم شده و  مالک و مستاجر هر کدام یک نسخه از آن را در اختیار داشته باشند.

⇠  علاوه بر امضای قرارداد اجاره مغازه توسط مالک و مستاجر، به امضای دو شاهد دیگر هم هست.

⇠  در قرارداد اجاره مغازه باید به طور مشخص میزان و همینطور نحوه پرداخت اجاره بها تعیین شود.

⇠ در زمان تنظیم قولنامه اجاره مغازه ، باید ذکر شود که برای چه نوع کاری اجاره داده می شود. چراکه اگر پس از عقد قرارداد اجاره مغازه ، مستاجر نوع کاربری ملک را به چیز دیگری غیر از آنچه که در قولنامه آمده تغییر دهد، این قرارداد عملا قابلیت فسخ از سوی مالک را دارد و قطعا تبعات حقوقی و مالی خاص خود را برای مستاجر به دنبال خواهد داشت.

⇠  آگاهی هر دو طرف قرارداد از ورشکسته نبودن طرف مقابل ، چراکه در صورت ورشکستگی ، با توجه به ضبط اموال وی توسط قانون ، امکان اجاره دادن یا اجاره کردن هر ملکی از وی سلب میشود. و به زبانی ساده تر فرد ورشکسته طبق قانون نباید در هیچ نوع معامله ای شرکت کند.

⇠ تنظیم قرارداد اجاره مغازه حتما باید به صورت کتبی و توسط افراد بالغ و غیر صغیر انجام گرفته و اگر تنها به صورت یک توافق شفاهی صورت پذیرد،قانون در صورت بروز هر مشکلی ، در آن دخالت نخواهد کرد.

⇠ در تنظیم قرارداد اجاره مغاره باید عنوان شود که مالک حق انتقال ملک و اجاره آن را به شخص دیگری ندارد.

⇠ از دیگر توافقات مورد نیاز در تنظیم قولنامه اجاره مغازه و املاک تجاری آن است که  مالک در زمان در اختیار قرار داشتن مغازه توسط مستاجر، اجازه افزایش مبلغ اجاره بها را ندارد و همینطور نمیتواند درخواست تخلیه مغازه بدهد و درصورت بروز چنین موردی ،مستاجر میتواند مبلغی را با عنوان جبران حق سرقفلی در برابر تخلیه مغازه ،از مالک دریافت کند.

.
منابع:

.https://kilid.com
.https://khaneland.com

error: Alert: Content selection is disabled!!